Linkbalk UK
news
Home
Bio-energie
Afval
Engineering
Biobased
Lucht
Lab
Klanten
Business
Milieu
Nieuws
Nieuws
Kort nieuws
07-04-2017 - Ingenia, Attero en Eco-Makelaar met HAS in composiet van bermgras
07-03-2017 - Veel belangstelling voor SDE+
12-04-2016 - Opfriscursus Ingenia monsternemers succesvol
01-02-2016 - Ingenia Laboratory & Testing Services (ILTS)
27-10-2015 - Ook Vlaanderen verplicht energieaudits grote ondernemingen
01-10-2015 - Verplichte audit voor energie-efficiëntie grootbedrijf
15-07-2015 - 15 oktober: Helicon start pilot pyrolyse
18-06-2015 - Nieuwe pilotreactoren Ingenia
21-05-2015 - Upcycling Gemert bereikt hoogste punt
24-03-2015 - Bermgras kansrijk voor vergisters

Ingenia, Attero en Eco-Makelaar met HAS in composiet van bermgras

(07-04-2017)
Bermgras. Het staat overal langs de weg. Of je nu fietst, wandelt of met auto, trein of bus gaat: we komen er allemaal dagelijks langs. Een paar keer per jaar wordt het gemaaid, vervolgens gebaald of ingekuild en daarna gecomposteerd of verbrand. Het is een laagwaardig product waar meer potentie in zit. Jaarlijks is er een half miljoen ton bermgras ‘over’. Ingenia, Attero en Eco-Makelaar willen bermgras opwaarderen. Op dit moment onderzoeken drie afstuderende studenten van HAS Hogeschool welke toepassingen er voor de weg-, bouw-, of watersector mogelijk zijn met een biobased composiet van bermgras.

“Een composiet is een materiaal dat meestal uit verschillende vezelversterkte kunststoffen bestaat”, leggen studenten Michiel van Vroonhoven, Paco Rutten (beiden opleiding Milieukunde) en Martijn van Hövell (opleiding International Food & Agribusiness) uit. “Soms bestaat composiet deels uit natuurlijke materialen, zoals spaanplaat dat gemaakt is van houtsnippers en een lijm- of bindmiddel. Dit is ook mogelijk met bermgras. Een voorbeeld van een product dat je van composiet met bermgras kunt maken is een bloempot."

Composiet testen én marktanalyse doen

“Ons onderzoek bestaat uit twee delen”, vervolgen de studenten. “We onderzoeken de beste manier om een biobased composiet te maken van bermgras. We testen daarbij onder meer hoe verschillende soorten biologisch afbreekbare bindmiddelen, en de verhouding tussen deze bindmiddelen en grasvezels, de eigenschappen van het composiet beïnvloeden. Wij willen een product ontwikkelen dat grootschalig ingezet kan worden, zodat we minimaal 100.000 ton bermgras per jaar kunnen verwerken. Daarom doen we binnen ons onderzoek ook een marktanalyse in de weg-, bouw- en watersector. We kijken waar de behoefte ligt van bedrijven in die sector en of we op basis van díe behoeften een nieuw product kunnen ontwikkelen dat direct toepasbaar is.”

Boost voor transitie naar circulaire economie

Docente Mieke van Eerten van HAS Hogeschool begeleidt de studenten. “Bermgras is een product met grote potentie dat momenteel nog niet benut wordt. Als we in staat zijn dit product op te waarderen, kan het de transitie naar een circulaire economie een flinke boost geven. Ingenia, Attero en Eco-Makelaar hebben alle drie een duidelijke visie als het gaat om gesloten kringlopen en willen een product ontwikkelen dat impact heeft. Dit past ook bij de visie van HAS Hogeschool. Eind juni kunnen we eerste resultaten verwachten.”

 
[terug]
Recente projecten
deurne Richtinggevend haalbaarheidsonderzoek voor biomassaplein Energyport Peelland >
biodslvierkant Reductie van emissies VOS voor bedrijf in oppervlaktebehandeling >
carbiogas60x60  Business case
 Biogashub Zuid-
 Oost Brabant
>
wasser ottawa vierkant  Ammonia scrubber
 in Ottawa
in bedrijf
 genomen
>
treurenburg02  Bio-energie centrale
 Treurenburg
voor
 Afvalstoffendienst
 's-Hertogenbosch
>
enzymbiodiesel - vierkant Productie biodiesel
met enzymen
met
minder grondstoffen
en hogere opbrengst
>
vliegas vierkant  Verwaaiing van
 vliegas
voorspelbaar
 gemaakt
>
ecosonvierkant  Biodiesel van
 geraffineerd dierlijk
 vet
voor Ecoson in
 Best
>